maandag 29 september 2008

SOA: hoe in te voeren? (2)

Rik schrijft:
"ESB gedreven SOA". Bestaat er dan ook zoiets als "niet ESB gedreven SOA"? Volgens mij niet. Zelfs in een volledig geharmoniseerde en gestandardiseerde wereld zul je altijd berichten moeten routeren, gegarandeerd moeten transporteren en moeten orkesteren. Of zie jij een alternatief?

Ja, ik zie wel een alternatief.

Natuurlijk, dat routeren, transporteren, enzovoort is nodig. Maar is het nodig dat allemaal te integreren in één tool, namelijk de ESB? Die is duur om aan te schaffen, duur om te implementeren, en bovendien proprietary, wat in feite betekent dat het bedrijf in kwestie zich min of meer uitlevert aan de vendor.

Bovendien zijn heel veel van die "luxe" functionaliteiten van een ESB helemaal niet zo hard nodig, en worden ze zelden gebruikt.

Door dit alles worden die ESB-implementaties noodzakelijkerwijs company-brede projecten, en zoals we allemaal weten: die mislukken, zeker als ze niet 100% nodig zijn. En dat zijn die ESB-projecten niet, omdat er altijd een plan B is: een beetje halfwas invoeren, en de rest naar de toekomst schuiven. En plan C is: installeren, roepen dat je het gebruikt, maar in werkelijkheid gewoon de ouwe trouwe messagebroker blijven gebruiken.

Ik zie zeker twee alternatieven.
1. gebruik een mean&lean "ESB" voor de routering etc van het berichtenverkeer, en gebruik daarvan de functionaliteit op een dusdanige wijze dat je kunt switchen naar een ander tool. Een manier om dat te doen, is het gebruik van meer dan één ESB, maar dat stuit uiteraard nog wel eens op investeringsgrenzen.
2. gebruik een REST-route, en ga naar een ROA-architectuur. Dat kan ook, daar is nauwelijks extra tooling voor nodig, en kan incrementeel worden gedaan. Maar het sluit (in ieder geval op het eerste gezicht) veel minder goed aan bij de bestaande architectuur, en bovendien weten systeemarchitecten e.d. nit hoe ze dit moeten aanpakken.

Een extra argument voor deze alternatieve routes is dat de ver-SaaS-ing of ver-cloud-ing van de functionaliteit eraan komt, en dan zit een zware proprietary ESB ontzettend in de weg, zowel technisch als budgettair.

Niet doen dus, het zijn dinosaurussen.


1 opmerking:

Anoniem zei

Je stelt dus eisen aan de keuze en implementatie van een ESB en stelt niet zo zeer de ESB an-sich ter discussie. Dat snap ik. Eens met je alternatief één.

Alternatief twee vind ik minder helder. Komt vooral door mijn gebrek aan kennis van ROA. Kun je in een paar zinnen toelichten waarom je in een ROA geen behoefte hebt aan de ESB functionaliteit die je wel nodig hebt in een SOA?