vrijdag 14 december 2007

Vijf spelers

Sun's Greg Papadopoulos over de toekomst van de IT. Hij ziet 5 grote "hypercomputers" overblijven op de aardbol, en noemt er vervolgens zeven: Microsoft, eBay, Yahoo!, Salesforce.com, Amazon, Google, en de "Great Computer of China". En in dit stuk noemt Prabhakar Raghavan van Yahoo! (het stuk gaat overigens vooral over Google) er precies vijf: weer Google, Yahoo!, Amazon en Microsoft, en voorts IBM.

Die lijstjes zijn natuurlijk een leuk spelletje, maar een beetje onzinnig. "Great Computer of China"? Waarom niet ook India? Of Japan? En zouden bv Oracle of SAP niet ook wel eens een rol kunnen spelen?

Maar de essentie van vooral Papadopoulos' verhaal staat wel, wat mij betreft.

"It's called software as a service. It really is the running of what we think of as IT through the network. You don't buy software, you buy the consequence of the software. That starts with the small and medium enterprises."

Inderdaad, en het is al begonnen.

Toevoeging (15 dec.): nu ik erover nadenk heeft die Papadopoulos misschien toch meer gelijk met zijn Great Computer of China dan ik in eerste instantie dacht. Want: die anderen zijn allemaal amerikaans, en als SAP een rol speelt, iig westers.

De indiers of de japanners zullen daarvan waarschijnlijk niet wakker liggen, maar de chinese overheid mogelijk wel. Zij hebben ook de omvang en de organisatie om zoiets te realiseren. Dus wie weet....

Geen opmerkingen: