maandag 23 juni 2008

Te optimistisch?

Het kantoor wordt verbouwd, en er moet dus worden opgeruimd. Daarbij loop ik door een stapel oude nummers van Software Release. En in het nummer van december 1996 tref ik een artikel van mezelf aan, waarin wordt voorspeld dat we componenten niet meer gaan kopen of bouwen, maar als component via het internet gebruiken, en daarvoor huur (zouden we nu noemen: pay-as-you-go) betalen. Het stuk gaat over componenten, en niet over services, maar dat is natuurlijk hetzelfde: SaaS dus.

Verder wordt ook het punt gemaakt dat door pay-as-you-go hergebruik een groot deel van de copyright en intellectueel -eigendom-problematiek wordt vermeden.

De laatste zin is echter in zekere zin het meest interessant: "Ben ik te optimistisch?"

Het is natuurlijk leuk om achteraf gelijk te krijgen, maar het heeft wel een tijd geduurd. Als in 1996 die logica al zo onontkoombaar was, waarom is SaaS dan niet eerder doorgebroken? of was die logica toch niet zo onontkoombaar?

Gedachten hierover?

1 opmerking:

Anoniem zei

De meer algemene vraag: waarom gaat de adoptie van nieuwe ideeën en visie zo traag?

Artikelen van jou en andere architecten, analisten, zieners doen vermoeden dat heel de wereld al serieus nadenkt over zaken als SOA en SaaS. Dat nadenken klopt, maar er daadwerkelijk iets mee doen gebeurt nog heel weinig. Zaken als het "het nog niet begrijpen bij de besluitvormers", "afschrijven installed base - we hebben net Oracle en dat doet het prima" en "geen early adopter willen zijn" zijn hierin key.

Jij loopt erg op de troepen vooruit. De massa volgt op grote afstand, besluit pas jaren later en zal hierdoor bepaalde innovatie fasen kunnen overslaan.

Rik L.