vrijdag 29 februari 2008

Webtop

Al enige tijd loop ik tegen iedereen die het horen wil te roepen dat we allemaal een soort virtuele counterpart op het Web zullen krijgen, met daarin een soort desktop waarop onze files, een identiteit die ook weet hoe aan te loggen op de diverse sites die we bezoeken en op de services die we gebruiken (zoiets als OpenID), een "financiële identiteit" die het mogelijk maakt vandaaruit betalingen te doen of te ontvangen (zoiets als het betaalsysteem van Amazon), en uiteraard standaard-services en -applicaties zoals email, tekstverwerking, etc, vergelijkbaar met bijvoorbeeld Google Apps of Zoho.

En de grap is dan dan je waar je maar wilt via welke machine beschikbaar is, direct in je eigen omgeving komt, je bestanden ter beschikking hebt, enzovoort.

Ik vind het voor de hand liggend, het lijkt me handig, en het lijkt mij (technisch in ieder geval) niet ingewikkeld. Maar ik word toch dan wat vreemd aangekeken.

Uiteraard bestaat het al, bijvoorbeeld bij Jooce en g.ho.st. Een verheugende ontwikkeling. het is natuurlijk nog in de kinderschoenen. Die financiele koppeling zit er nog niet in, bijvoorbeeld.

Hoe gaat zich dit ontwikkelen? Gaan die Webtop leveranciers zelf allerlei achterliggende services bieden (opslag data, applicaties, email, financiele diensten), of worden ze de beheerder van de identiteit en de "webtop", en kun je zelf aangeven welke leveranciers je voor welke diensten wilt gebruiken (email van XS4ALL, finance van Amazon, tekstverwerking bij Zoho, opslag bij Google, enzovoort)?

Ik hoop eigenlijk dat het het tweede model wordt, maar zal dat alleen lukken als al die dienstenleveranciers een zelfde (data-)model gebruiken, en liefst ook ongeveer dezelfde interfaces.

Een vergelijkbaar punt dus als in de SaaS-markt voor bedrijven, waar de onderlinge uitwisselbaarheid van gegevens een belangrijk aandachtspunt is.

Geen opmerkingen: