vrijdag 12 oktober 2007

Kunnen SAP, MS, c.s. de draai maken?

Phil Wainewright vraagt zich (hier en hier) af of software-verkopers die het nu moeten hebben van licenties (hij noemt in dat verband SAP, Microsoft, Adobe en Oracle0 de draai naar SaaS wel zullen kunnen maken. Zie ook dit interview met Steve Singh. Overigens heeft Nick Carr daarbij zijn twijfels: hij denkt dat Microsoft wel zal slagen, in ieder geval op korte termijn.

Ik heb me dat ook meermalen afgevraagd. Bedrijven als SAP kunnen technisch die draai natuurlijk uitstekend maken. Sterker: SAP heeft dat ook gedaan. En ook als het gaat om kennis van het domein (ERP bv), dan zijn ze beter dan wie ook.

SAP ByDesign (de SaaS-SAP) is waarschijnlijk een uitstekend product. SAP richt zich met ByDesign op het MKB, maar als het goed is, waarom zouden dan grotere bedrijven er niet mee aan de gang gaan? En als dat gebeurt, droogt de licentie-geldstroom op voor SAP.

Maar de geldstroom die een SaaS-oplossing brengt is anders gespreid in de tijd, en waarschijnlijk in totaal veel kleiner. En als het al lukt om licenties te blijven verkopen, dan zijn het er waarschijnlijk minder, en ook nog eens tegen een lagere prijs agv de concurrentie van SaaS en wellicht ook OSS. En die mindere geldstroom is een probleem voor grote bedrijven, omdat ze gewend zijn aan het "makkelijke geld". Hun hele bedrijfsvoering, salarisstructuur, etc is daarop ingericht.

En als ze dan ook nog eens beursgenoteerd zijn, is het extra moeilijk te investeren in de lange termijn ten koste van korte termijn winsten.

Ik denk dat de SaaS-revolutie (of wat het ook is) wel eens een soortgelijk effect kan hebben als de komt van kleinere computers voor de oude mainframe-producenten: ze verdwijnen.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Boeiende materie, Mat. Wel is de redenering dat SAP c.s. de bocht niet zouden kunnen maken erg gebaseerd op "bedrijven zijn historisch gezien niet zo sterk in het bijstellen van hun business model, dus nu vast ook niet". Inhoudelijk argumentatie wordt niet echt gegeven.

Verder doe je (vooral de artikelen die je aanhaalt) ERP (en m.n. SAP) erg tekort als je de successen ervan toeschrijft aan "bubbles" a la client/server, Y2K en Internet. ERP werd eind jaren 80 vooral een succes omdat het voorzag in de behoefte van grote organisaties om hun eerste generatie business applications te vervangen door standaard pakketten. In de loop van de jaren 90 kwam hierbij de behoefte om bedrijfsprocessen te standaardiseren tot best practices; iets waaraan ERP als onderliggende IT een ontzettende boost gaf. De introductie van client/server, Y2K, etc. had hier weinig mee te maken.

Neemt niet weg dat ERP een interessante volgende fase ingaat als gevolg van service orientatie en hieraan gekoppeld SaaS. Of ze de draai gaan maken? Hier kom ik in een volgende thread op terug... ;-)

Groet, Rik L.

Anoniem zei

SAP ByMYDesign heeft betrekking op Business One en niet op ECC. Dat kan met de kleinschaligheid te maken hebben.
Overigens beginnen nu wel al een aantal implamentatiepartners SAP als SaaS aan te bieden. Ik was behoorlijk onder de indruk van de prijsmodellen die jaarlijks op ongeveer 25% liggen van een implementatie en waarvoor je dus geen licenties hoeft te kopen en je een sterk verminderd risico loopt. Met name voor beursgenoteerde ondernemingen een zeer aantrekkelijk concept omdat er alleen nog sprake is van kosten en niet meer van investeringen
Gijs Houtzagers
Principal Consultant
Kirkman Company
www.kirkmancompany.com