donderdag 15 november 2007

Talenfragmentatie

Indertijd was één van de gedachten achter Java dat het een echt universele taal zou moeten zijn. Niet alleen dat Java (dankzij de JVM) op alle soorten machines kon draaien, maar ook dat je er alle soorten problemen mee te lijf kon. En daarom dus de introductie van aan Java verbonden standaarden als J2EE etc.

Echt gelukt is het niet, en de vraag is bovendien of het een goed idee is. Een paar dagen geleden schreef ik dat bv Ruby beter is voor het scripten van service aanroepen e.d. dan Java.

Microsoft vond het natuurlijk, om Microsoft moverende redenen, nooit een goed idee. Maar ik moet toegeven: MS heeft wat dit betreft hun money geput waar hun mouth is. MS en meer bepaald het Software Factories verhaal hebben een grote rol gespeeld in het op gang brengen van de DSL's (Domain Specific Language). En nu komt MS binnen de ontwikkelomgeving Visual Studio met een echte functionele programmeertaal: F#.

Interessante ontwikkeling. Ik weet niet of die hele fragmentatie van talen in alle opzichten zo'n goed idee is, maar boeiend is het wel.

Ik kom er op terug.

Geen opmerkingen: