dinsdag 22 juli 2008

Investeringen in cloud-computing

Volgens een rapport van Goldman Sachs, waarover ComputerWorld heeft gepubliceerd, zal de werkgelegenheid in de IT dalen. Althans, volgens de geinterviewde CIO's en business executives, want daarop is het verhaal gebaseerd. Bedrijven gaan minder besteden outsourcing en aan contractwerk, en kostenbesparing dmv virtualisatie e.d. krijgt veel aandacht.

Het is allemaal niet vreemd, en perfect logisch, zeker als het economisch wat minder gaat, al vloeit uit het mindere werk in de bedrijven van de "top CIOs" niet voort dat er elders niet werk kan bijkomen.

Interessanter is de opmerking aan het eind dat de interviewees geen grote investeringen in cloud-computing, SaaS, e.d. verwachten. Men vindt dat verrassend, maar in het stuk wordt opgemerkt dat hier wel eens sprake kan zijn van een "pointy-haired boss" probleem:

"One reason for the low priorities of grid computing, open-source software and cloud computing may be that CIOs and business executives don't understand their value. "They require a technical understanding to get to their importance. I don't think C-level executives and managers have that understanding," King said."

[King is Charles King, een aangehaalde analyst.]

Inderdaad, het zou heel goed kunnen. Dit soort toplieden loopt vaak wat achter de feiten aan.

Maar er zijn nog twee andere redenen denkbaar waarom ze cloudcomputing en SaaS niet erg zien, en het dus neit als prioriteit noemen.

1. de impact van SaaS en cloudcomputing vindt (nu nog) grotendeels buiten invloedssfeer van CIOs e.d. plaats. Het gaat hier om CIO's e.d. van grote bedrijven, terwijl voor SaaS en cloudcomputing geldt dat de winst juist voor kleinere bedrijven veel groter is. Binnen grote bedrijven wordt SaaS vooral toegepast bij afdelingen en voor systemen die nou net niet bediend worden door de IT-afdeling van de CIO.

Als dit waar is, dan zijn SaaS en cloudcomputing voor die CIOs topjes van ijsbergen waarvan zij denken dat ze nog ver weg zijn.

2. SaaS en cloudcomputing vergen gezien vanuit de klant domweg niet zoveel investeringen, en daarom wordt het niet als prioriteit genoemd.

Want dat blijft natuurlijk wel waar: SaaS en cloudcomputing kunnen de kosten van "corporate IT" aanzienlijk verlagen, en dat is ook hun belangrijkste voordeel. En inderdaad, voro de werkgelegenheid in de "corporate IT" heeft dat grote gevolgen.

Voor de IT als geheel kan dat best heel anders liggen.

Geen opmerkingen: