vrijdag 18 juli 2008

For whom the bell tolls.... part 2

Aardig stuk van Sarah Lacy in BusinessWeek. Strekking: de grote mastodonten van de "oude" software, zoals SAP en Microsoft, hebben grote moeite om zich een plaats te verwerven in de SaaS/cloud-wereld. En zij schrijft dat (terecht denk ik) vooral toe aan het feit dat in SaaS nu eenmaal veel minder verdiend wordt dan wat de mastodonten gewend zijn.

Oracle volgt volgens haar een andere koers: nu zoveel mogelijk het oude model uitmelken, en dan later de succesvolle SaaS=-leveranciers "cherry-picken". Ongetwijfeld zal dit het plan van Oracle zijn, maar dan nog steeds: ook dan zal Oracle merken dat de marges in SaaS en in de cloud veel smaller zijn. En ik zie niet waarom Oracle daar zoveel beter tegen zou kunnen dan SAP of Microsoft.

Twee maanden geleden postte ik:
"Dat vereist een andere manier van verkopen, een andere benadering van de klanten, en vooral ook een veel goedkopere bedrijfsvoering. En juist daar hebben bedrijven die zeer succesvol waren in het licentie-pradigma, zoals SAP en Microsoft, een probleem. Want ze verdienden geld als water, en hebben de kostenstructuur daarop afgestemd. Die kostenstructuur (salarissen, bonussen, hoofdkantoren, enzovoort, enzovoort) veranderen is heel moeilijk, ook al weet je dat het nodig is."

Dat is het probleem van SAP en Microsoft, en het wordt het probleem van Oracle.

Geen opmerkingen: