Een paar weken geleden zei ik dat ik niet geloof dat de ESB's zoals we die nu kennen zo nodig moeten worden geimplementeerd door "gewone" bedrijven. Immers, als je SaaS gebruikt, heb je die ESB niet nodig. Bovendien zijn die ïmplementatie-trajecten complex en duur, en ik kwam dus tot de conclusie: niet aan beginnen. Uitzondering was wellicht de situatie waarin legacy-applicaties en services gecombineerd moeten worden.
Steve Vinoski is (zie hier, hier en hier) tot dezelfde conclusie gekomen. Hij is zijn geloof in de ESB verloren, zoals hij zelf zegt, en denkt dat ze beter niet gebruikt kunnen worden. Ook hij maakt een uitzondering voor legacy-integratie.
Zijn argumentatie is echter anders. Hij heeft bezwaren tegen de complexiteit van de SOAP/WS-* "standaard", en ziet daarin teken van de behoefte van veel IT-ers om met één taal te werken. Vinosky vindt dat onzin, en ziet meer in het gebruik van REST in combinatie met dynamische talen om problemen ad hoc op te lossen.
Ik ben niet zo voor een wildgroei van talen en taaltjes, niet omdat ik vind dat alles in één taal moet, maar omdat op den duur maintenance een probleem zal worden. Maar als MDA gebruikt wordt om het noodzakelijke te genereren, is dat bezwaar eigenlijk weg.
Vinoski wijst er voorts terecht op dat de zogenaamde standaarden (hij bedoelt WS-* etc) enorm ingewikkeld zijn, en dat men bij toepassing al heel snel door de bomen het bos niet meer ziet.
Inderdaad. Hoe dan ook, de conclusie is hetzelfde: de ESB en de daaraan verbonden protocollen gaan een twijfelachtige toekomst tegemoet.
PS: Interessant is trouwens ook de reactie van Dan Hatfield:
" Honestly, I see the ESB as primarily a political thing. It allows for a greater degree of control on delivered solutions.
In large companies, we don’t often do architecture - we do politecture…The politics drive the architecture.
Not the way it should be…but that’s the way it is."
Politecture.... Inderdaad. Maar dat is een ander onderwerp.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
1 opmerking:
Mat,
Niet helemaal duidelijk wordt of 1) ESB's in zijn geheel niet nodig zijn in een applicatie landschap, of 2) ESB's wel nodig zijn maar dat je deze niet zelf in huis hoeft te halen (SaaS) of 3) je ze wel nodig hebt maar dat de standaarden die ze aanhangen op dit moment te complex zijn.
Ik denk dat je ESB's nodig hebt. Om de reden dat - indien applicatie landschappen straks zijn opgebouwd uit een veelheid aan inwisselbare services - je een "makelaar" achtige functie moet hebben om de vraag naar en het aanbod van services bij elkaar te brengen. Of je de ESB dan in-house of bij een provider neer moet zetten, vind ik een andere discussie.
Groet, Rik L.
Een reactie posten