Stacey Higginbotham geeft 10 bezwaren voor grote bedrijven om wantrouwend te zijn tov cloud computing. Ik zal ze hieronder groeperen.
1. Juridisch: security, compliance, juridische issues. Zijn de data wel veilig, waar zijn ze opgeslagen, mag dat wel, etc.
Dit zijn natuurlijk reële bezwaren, al heb ik de indruk dat ze oplosbaar zijn. Er zijn legio bedrijven die van cloud computing en SaaS gebruik maken, zonder dat de accountant, de rechter of Tjibbe Joustra een spaak in het wiel steekt. Bovendien heeft iedere mogelijke klant dezelfde vragen, en hebben de serieuzere aanbieders hier dan ook antwoorden op.
2. Technisch: betrouwbaarheid, performance.
Performance kan inderdaad een punt zijn. De latency van de cloud is hoger dan van lokale servers, dat kan niet anders. Of dat voor administratieve toepassingen een groot bezwaar is betwijfel ik, maar het punt blijft.
Betrouwbaarheid: de outage van AWS wordt steeds weer als voorbeeld gegeven, maar redelijkerwijs moet dan ook worden gekeken naar de downtime van "eigen" systemen. Is de cloud in dit opzicht minder betrouwbaar? Ik denk dat de meeste cloudservices een betrouwbaarheid halen die tenminste vergelijkbaar is met de eigen systemen.
Iets anders is de betrouwbaarheid van het netwerk. Dat is wel een bottleneck. Gedeeltelijk is dit te ondervangen door "dual carrier" te gaan, dat wil zeggen: twee zo verschillend mogelijke netwerken te gebruiken voor de verbinding met het internet. Het is opvallend dat nog zo weinig bedrijven deze voor de hand liggende voorziening gebruiken.
Maar dan nog steeds: het haalt niet alle risico's weg. Als men de cloud gaat gebruiken, moet men dan ook goed inschatten hoe lang men de cloudservice kan missen, en hoe betrouwbaar het netwerk is. Een optie is natuurlijk lokale caching (een eigen noodaggregaat als hetware), maar dat kost uiteraard geld en resources, en haalt dus een deel van het voordeel van cloud computing weg.
3. Platform en integratie: cloudplatforms zijn onderling niet zonder meer compatibel, data kunnen niet zonder meer van het ene naar het andere platform worden gebracht, enzovoort. kortom: lockin.
Dit is zeker een probleem. Hoe groot hangt af van de omvang en diversiteit van de "ecosystemen", maar het is zeker een zorg.
Er zijn wel oplossingen voor, bijvoorbeeld door een cloud platform onafhankelijk business model te gebruiken. Dat kan vervolgens worden geprojecteerd op verscheidene platforms of services. Daarmee is een data-conversie automatisch beschreven, en zijn ook de service-mismatches makkelijk te overzien. Maar het blijft makkelijker om binnen één ecosysteem te blijven.
En dan een paar rare argumenten:
4. clouds slurpen energie. Een vreemd bezwaar. Ja, datacenters vreten energie, maar ze besparen ook veel energie. De claim to fame van cloudcomputing is een grotere efficientie als het om PU-cycles en HDs gaat, en het is aannemelijk dat dat ook betekent dat ze energie-efficienter zijn. Maar in hoeverre dat zo is, is onduidelijk. En daarbij: het transport kost ook energie.
Hoe de balans is, is moeilijk te zeggen. Stacey H. verwijst naar een artikel in The Economist, maar in dat artikel wordt niets anders gezegd dan dat datacenters veel energie gebruiken. Hoe dat gebruik zich verhudt tot de besparing blijft onbesproken.
5. grote bedrijven hebben al een eigen cloud.
Als dat zo is, en ze zijn even goedkoop als externe clouds, dan moeten ze daar vooral mee doorgaan. (Al vraag ik me af of er veel bedrijven zijn met een efficiente eigen cloud.) Wel gelden voor die eigen clouds natuurlijk grotendeels dezelfde bezwaren als voor de externe clouds: betrouwbaarheid, performance, etc.
6. grote bedrijven beslissen traag, hebben een enorme bureaucratie, en de IT afdeling ligt dwars.
Ongetwijfeld, al is dit meer de vaststelling van een feit dan een bezwaar tegen cloud computing.
Het rare van het lijstje van Stacey H. is dat rijp (echte bezwaren en risico's, zoals betrouwbaarheid en platform lockin) op dezelfde lijn staan als gelegenheidsargumenten (ze slurpen energie) en onzinargumenten (IT is ertegen).
Het lijkt mij toch dat juist door al deze bezwaren, het eerste grote bedrijf in een bepaalde sector dat erin slaagt cloud computing voor zich te laten werken, waarschijnlijk een enorme voorsprong pakt op zijn concurrenten.
Eerder een reden voor de aanval dan voor de verdediging, zou je zeggen.
woensdag 2 juli 2008
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten