woensdag 2 juli 2008

SaaS en ERP

Vorige week reageerde Rik op mijn post over Ecosystemen als volgt:

"Je stelling over eco-systemen en integratie services (integratie out-of-the-box) kan alleen werken als bedrijven (afnemers van IT) zich conformeren aan best practices en standaard processen. En laat dat nu juist het terrein zijn waar de SAP-en van dienst groot zijn geworden!

Indien wat jij stelt juist is, is dat niet bepaald een argument voor het verdwijnen van de standaard pakketten waarmee organisaties deze dagen zijn vergeven. Waarom een orderverkingsproces van SAP vervangen door iets SaaS-erigs als dit prima werkt in SAP? Vanwege de kosten? Voor m.n. grote organisaties lijkt me dit nog onvoldoende argument."

Rik heeft natuurlijk volkomen gelijk als hij zegt dat ERP-pakket-leveranciers als SAP en verkopers van SaaS-functionaliteit op ERP-gebied te vergelijken zijn. De functionaliteit is hetzelfde, het verschil zit in de leveringsvorm en in het business-model.

Waarom zou een bedrijf willen overstappen van een pakket naar een SaaS-oplossing, als de functionaliteit toch ongeveer hetzelfde is?

Het belangrijkste argument: prijs. SaaS is in potentie veel geodkoper. Het gaat daarbij niet alleen om de kosten van de services vs. de kosten van de licentie, maar ook om de bijkomende kosten van on-premise computing: hardware, beheer, stroom, etc, etc.

Voor een bedrijf dat al een ERP-oplossing heeft draaien, zal dit niet onmiddellijk interessant zijn. Immers, een groot deel van de kosten van het pakket zijn al gemaakt, en overschakelen naar een SaaS-oplossing kost ook weer geld en energie.

Maar dat is anders voor bedrijven die nog niet een ERP systeem hebben (in het MKB bv), en bedrijven die voor een grote upgrade of vervanging van hun huidige ERP-pakket staan. Dan wordt SaaS wel een serieus alternatief.

Daar komt nog iets bij.

Waarom zijn grote bedrijven groot? Vooral mdat ze schaalvoordelen hebben. Een van de belangrijkste is dat een groot bedrijf zich inderdaad een SAP-implementatie kan veroorloven, en daarmee allerlei efficiency-effecten kan bereiken die voor kleinere concurrenten niet zijn weggelegd.

Maar als een SaaS-oplossing voor veel minder geld, veel minder risico en meer flexibiliteit vrijwel dezelfde functionaliteit levert, is dat voordeel weg. Er zal voor de grotere bedrijven opeens een reeks van (veel) kleinere concurrenten ontstaan, die vergelijkbare produkten en diensten leveren tegen een lagere prijs.

Als dat gebeurt, zullen veel bedrijven moeten kiezen: het model van hun nieuwe concurrenten overnemen (zelfde kostenstructuur, zelfde SaaS-oplossingen), of de extra mogelijkheden van het bestaande ERP-systeem uitnutten, en zodoende een voorsprong op de nieuwe concurrenten scheppen.

In het eerste geval zie je de ERP-functionaliteit als een commodity. Standaard, bij gelijke lwaliteit zo goedkoop mogelijk inkopen. In het tweede geval zie je in de ERP-toepassing iets wat een strategisch voordeel kan bieden.

Maar ik vraag me af of dat laatste vaak gaat lukken, zeker met een standaardpakket. Ik denk dat ERP-functionaliteit een commodity is of wordt, en dan komt het neer op de goedkoopste oplossing. En dat zal SaaS blijken te zijn.

Geen opmerkingen: