Ik heb wat lovende reacties gekregen voor een eerdere post over REST. Dank daarvoor.
Maar ik heb ook wat misverstanden geschapen, geloof ik.
Is REST de opvolger van Java voor zover het de implementatie van het object-model betreft? Nee. REST is wat mij betreft alleen de implementatie van de structuur van het object-model: de samenhang tussen de grof-granulaire domein-objecten, en voor de communicatie tussen die objecten.
Althans: voorzover ze op het Web zijn gedistribueerd.
Dus de "binnenkant" van de objecten zal met een andere taal, Java, of Python, of Ruby, of voor mijn part Cobol, C of Erlang, worden geimplementeerd. En als de de objecten niet gedistribueerd behoeven te zijn, maar alleen maar "lokaal" in een applicatie worden gebruikt, is REST ook overbodig.
Maar ik denk wel dat die grof-granulaire objecten steeds meer (ook) als zelfstandige entiteiten op het Web beschikbaar moeten zijn, dat wel.
En ik denk ook dat REST niet het eindpunt is. Daarvoor is REST te weinig passend op wat je echt wil. Niet alleen is de "fit" met object-modellen niet 100%, maar vooral ook het feit dat het communicatie-protocol HTTP is, levert beperkingen op.
Natuurlijk is volgens de REST-adepten juist het gebruik van plain HTTP het grote voordeel, en ze hebben in veel opzichten gelijk. Maar bijvoorbeeld asynchroniteit zit niet in HTTP. Dat betekent dat als asynchrone messages nodig zijn (en dat is bijna altijd zo), dat moet worden opgelost binnen de resources of althans binnen de server die de resources beheert.
Een gestandaardiseerde abstractielaag bovenop REST, waarbij de URI-structuur in stand blijft, prettig zou zijn. Komt zo dan toch weer WS-* via de achterdeur binnen? Nee, dat is niet de bedoeling. Veel WS-* standaarden hebben op zichzelf nut, alleen: de implementatie is zeer toolgebonden, en erg ondoorzichtig.
Ik vraag me af: zou het mogelijk zijn een Erlang-achtige taal te maken die asynchroniteit inbouwt, en gewoon op HTTP is gebaseerd? Of gaat dat toch weer een lekkende abstractie worden?
vrijdag 11 juli 2008
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten