donderdag 27 september 2007

Functionaliteit uit de muur: vervolg

In een reactie op de post "functionaliteit uit de muur" wordt gevraagd:

"Ik begrijp uit je verhaal dat je voor de traditionele IT-afdeling vooral een rol weggelegd ziet in het vertalen van de business naar de IT. De IT komt dan vervolgens "uit de muur".

Wat komt er volgens jou precies "uit de muur"? De services in de zin van webservices of ook de proceslaag (executie) die - tijdens executie - van deze webservices een werkbare applicatie maken (BPM), de UI laag, etc.?"

Er zijn 2 betekenissen van "uit de muur" die hier door elkaar dreigen te lopen:

1. "technisch uit de muur": de software wordt geserveerd op een remote host, en wordt door de gebruiker via een client met een browser oid benaderd.
In die zin komen inderdaad de webservices in de zin van business-webservices uit de muur, dat is duidelijk.
Maar er is geen reden waarom dat met de proces-laag niet ook zou kunnen. Het lijkt mij erg handig om ook de BPM-engine remote te hosten, en ik zie geen reden waarom dat niet zou kunnen. De voordelen zijn evident: makkelijker integratie met de business webservices, geen noodzaak meer van extern bereikbare lokale servers, geen aanschaf en onderhoud van een of andere BPM-engine of ESB. (zie ook deze post).
En zelfs voor het UI geldt hetzelfde. Tot voor kort was dat technisch lastig voor elkaar te krijgen, maar met een Ajax-oplossing wordt in feite het UI geladen vanuit de server. Met een Flex-oplossing gebeurt in wezen hetzelfde.

Dus als het om deze betekenis van de term "uit de muur" is het antwoord: ja.

2. de andere betekenis van "uit de muur" is: als standaard, als een commodity. Inderdaad bedoel ik deze betekenis ook.

Voor de business webservices geldt zeker dat dit "commodities" zullen worden. Misschien zijn er kleine wijzigingen en toevoegingen zinvol voor specifieke klanten, maar in de praktijk zal de commodisering hier toeslaan.

Voor de business-processen geldt dat minder. Juist deze zullen min of meer uniek zijn voor bedrijven. Dus hoewel ze technisch uit de muur komen, zijn ze geen standaard commodities.

Ik denk echter wel dat het mogelijk is van veel processen een of enkele standaard-varianten klaar te zetten, en ik denk dat ook hier meer gestandaardiseerd kan worden dan men nu denkt.

Voor UIs geldt (uiteraard) min of meer hetzelfde.

Dus als het om deze betekenis van "uit de muur" gaat is het antwoord: voor business-webservices: ja, voor processen en UIs: nee, maar het zou wel eens naar "ja" kunnen toegroeien.

Geen opmerkingen: