donderdag 9 augustus 2007

Comparative advantage

Ik vond dit artikel van Alejandro Cunat en Marc Melitz. Voornaamste strekking: het overige gelijkblijvend, hebben landen met een flexibele arbeidsmarkt een comparative advantage. Dat is geen verrassing natuurlijk, maar zij voegen er aan toe dat landen met een rigide arbeidsmarkt van die rigiditeit minder last hebben in weinig volatiele bedrijven en bedrijfstakken. En kapitaalintensivieit vermindert het voordeel van flexibiliteit ook.

Maw: landen met een rigide arbeidsmarkt hebben een comparative advantage in statische en kapitaalintensieve bedrijfstakken. (Voor de duidelijkheid: in absolute termen hebben ze waarschijnlijk nog steeds een nadeel tov flexibele landen.)

En dat verklaart wellicht waarom continentaal Europa zo zwak is op het gebied van software-ontwikkeling. Want dat is bij uitstek een volatiele bedrijfstak. Je kunt natuurlijk wel weer SW-ontwikkeling devolatiliseren door het onder te brengen bij Grote Automatiseringsafdeingen, en bij detacheringshuizen. En dat is ook precies wat er (vooral) Europa is gebeurd. Maar dat brengt weer zijn eigen problemen met zich mede.

Geen opmerkingen: