vrijdag 10 augustus 2007

De europese software-industrie

Gisteren schreef ik dit.

De stelling dat Europa achterblijft op het gebied van de software, komt vandaan bij Michiel van Genuchten. Ik denk dat hij in zijn constatering gelijk heeft, en ik vermoed dat een van de factoren daarbij de rigiditeit van de europese arbeidsmarkt is. Immers, ontwikkeling van software is (als hoofdactiviteit van een bedrijf) een riskante bezigheid, waarbij bovendien de arbeidskosten een zeer groot deel van de totale kosten uitmaken.

Het probleem met zo'n rigide arbeidsmarkt is dat het heel snel een "kop-ik-win, kruis-jij-verliest" markt wordt. Als het slecht gaat, blijft men schuilen onder de paraplu van de ontslagbescherming, gaat het beter, dan laat men zich wegkopen of gaat men freelancen. En de software-industrie is een erg volatiele bedrijfstak, met hoge toppen en diepe dalen.

Dat is een probleem voor alle bedrijven die aan software-ontwikkeling doen, maar in het bijzonder voor bedrijven die een software-rodukt ontwikkelen. Immers:
1. die ontwikkeling zelf is heel riskant. Het kan heel goed gaan, maar de kans is ook groot dat het heel slecht gaat. In het laatste geval is het moeilijk om tijdig werknemers te ontslaan, en dus is het riskanter om een produkte te ontwikkelen in Europa dan in de VS.
2. de investering bij software-ontwikkeling zit niet alleen in de ontwikkelde software zelf, maar ook (waarschijnlijk meer dan in de meeste andere takken, waar investeringen in machinerie e.d. een grotere rol spelen) in de kennis van de mensen. Die wil je graag houden, en hoge beloningen e.d. liggen dan voor de hand. Maar dan gaat die ontslagbescherming weer extra knellen....

Geen opmerkingen: