donderdag 2 augustus 2007

SaaS en SOA, hypes die voorbijgaan?

Will SOA still be ‘SOA’ five years from now?

Nee, zegt Joe McKendrick. SOA zal alomtegenwoordig zijn, net als GUIs dat al zijn, en Webservices bezig zijn het te worden.

Hij heeft daarin gelijk, maar er is nog een andere reden waarom SOA snel weer hype-af zal zijn. De SOA hype is een interne IT-hype, eigenlijk alleen interessant voor software-architecten, developers, etc. SOA is een architectuur die "services" mogelijk maakt (en zelfs dat is niet helemaal waar: het is mogelijk services te leveren of zelfs te consumeren zonder een echte SOA). Maar een SOA brengt helemaal neit noodzakelijk gebruik of beschikbaarstelling van services as vanzelf met zich mee, laat staan dat dat zal leiden tot de business-voordelen die klanten wordt beloofd.

SOA is een enabler, meer niet. Het echte voordeel zit in SaaS: Software as a Service. Dat is veel nauwer verbonden met die business-voordelen dan SOA. (Je hoort ook wel dat een bedrijf dat een SOA implementeert de organisatie van de business moet veranderen, maar dat is natuurlijk onzin. Daarover een andere keer.)

SOA is eigenlijk het zoveelste voorbeeld waarbij een technische vernieuwing zonder meer als een business-voordeel wordt verkocht. De pretentie wordt natuurlijk niet waargemaakt, en vervolgens zijn we verbaasd als men cynisch wordt over de prachtige vergezichten die door de IT steeds worden geschilderd.

SaaS is een echte belofte, voor de business, en vooral voor de organisatie (en daarmee de kosten) van de IT. Om SaaS waar te kunnen maken, is er een SOA nodig. Dat is alles.

1 opmerking:

Anoniem zei

Mat,

SaaS maakt het mogelijk (web)services buiten de deur te beheren. Ik neem aan dat de bijbehorende data (stam- en transactiedata) meegaat. Hoe wordt deze data aan de SaaS provider-kant beheerd? Slaat de provider de data van bijvoorbeeld het object "inkooporder" van alle bedrijven die dit object bij deze provider hebben "Ge-SaaS-d" fysiek bij hetzelfde object op? M.a.w. heeft zo'n provider een grote data-bak met alle inkooporders van een hele sector bij elkaar geplaatst? of ontstaat er een explosie van allerlei tabellen/databases?

Groet, Rik L.